Curaçao

flag curacao  

Het eiland Curaçao

Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dit betekent dat de Nederlandse Regering zorg draagt voor Defensie en Buitenlandse Zaken, maar dat alle overig bestuur in handen is van Curaçao zelf.

Elke vier jaar kiest de bevolking het parlement (de ‘Staten’) in vrije democratische verkiezingen. 

Staatshoofd is koning Willem-Alexander, vertegenwoordigd door de goeverneur van Curaçao. De goeverneur is het hoofd van de regering, en wordt benoemd door de koning.

De hoofdstad van Curaçao is Willemstad, in het midden van het eiland, aan de zuidkust, met zeehaven St. Annabaai, en dicht bij het vliegveld.

De oppervlakte van het eiland is 444 km2.

De vlag van Curaçao geeft de blauwe lucht en zee weer, doorsneden door de gele zon. De twee sterren zijn Curaçao en het onbewoonde Klein Curaçao; de vijf punten symboliseren de vijf continenten vanwaar de lokale bevolking oorspronkelijk komt.

Volg de volgende link voor informatie over geografische locatie, geschiedenis, cultuur en vele andere zaken omtrent Curaçao: Vakantie-Curacao.

Klimaat

Curaçao heeft een droog en zonnig klimaat, de gemiddelde temperatuur is zo’n 28° C. Er is een groter temperatuurverschil tussen dag en nacht dan tussen de seizoenen. Regen valt vooral in november en december in de vorm van hevige, korte buien (die de wegen spiegelglad maken!). De lage vochtigheidsgraad en de constante noord-oost passaatwind maken een verblijf gedurende het gehele jaar geschikt.

Het weer vandaag op Curaçao: https://www.timeanddate.com/weather/curacao/willemstad

Tijd

GMT/UTC minus 4 uur (minus 5 uur met Amsterdam wintertijd, minus 6 uur met Amsterdam zomertijd).

De tijd op Curaçao nu: https://www.timeanddate.com/worldclock/curacao/willemstad

Geld

De geldeenheid van Curaçao is de gulden (NAfl). 1 Euro is ongeveer 2,35 Nafl., afhankelijk van de dagelijkse wisselkoers. De beste koers krijg je via een van de vele pinautomaten. De koers US$ – Nafl. is vast: 1 US dollar = 1,77 NAfl. Winkels en hotels rekenen gewoonlijk tussen NAfl. 1,75 en NAfl. 1,80 voor 1 US$. De US$ en de Euro worden op veel plaatsen ook aangenomen.

Wisselkoersen:
http://www.vakantie-curacao.nl/reisinformatie/valuta.

Gezondheids-risico’s

Zonnebrand, uitdroging, enkele zeedieren en planten. Er zijn geen vaccinaties vereist.

Telefoon

Landencode +5999 direct gevolgd door het abonneenummer; er worden geen netnummers gebruikt op Curaçao.

Electriciteit

Hoofdzakelijk 110-130V, 50Hz; maar 220V, 50Hz op veel plaatsen beschikbaar; amerikaanse stekkers nodig.

Drinkwater

Het kraanwater is veilig om te drinken. Het is gedestilleerd en gezuiverd zeewater, vrij van enig gezondheidsrisico. Geïmporteerd flessenwater is ook verkrijgbaar.

Maten en gewichten

In het algemeen metrisch (meter, kg), behalve voor amerikaanse producten.

Autorijden

Buitenlandse en internationale rijbewijzen zijn geldig, indien uitgegeven door een lidstaat van de Geneefse Conventie. Internationale verkeersborden worden gebruikt op Curaçao. Indien er geen verkeersborden staan, heeft verkeer van rechts voorrang, behalve bij T-kruisingen, waar rechtdoorgaand verkeer voorrang heeft (van links en van rechts).

Wees voorzichtig: natte wegen tijdens en na een regenbui zijn extreem glad!

Winkeltijden

Van 8:00 uur ‘s morgens tot 12:00 uur en van 2:00 uur ‘s middags tot 6:00 uur ‘s avonds, maandag tot zaterdag. Sommige winkels (supermarkten) zijn ook op zondagmorgen open, Albert Heijn elke dag van 8:00 tot 20:00 uur.

Prijzen in winkels, supermarkten en restaurants worden vanaf 1 januari 2014 vermeld inclusief omzetbelasting (6, 7 of 9%).

Feestdagen

 • 1 januari - Nieuw Jaar
 • Carnavalsmaandag
 • Pasen, inclusief Goede Vrijdag en Paasmaandag
 • Paasmaandag - Oogstfeest (Seú)
 • 27 april – Koningsdag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • Hemelvaartsdag
 • 2 juli – Vlag dag
 • 10 oktober – Dag van Curaçao
 • 24 december – Kerstavond (halve vrije dag)
 • 25 december – Kerstmis
 • 26 december – Tweede Kerstdag
 • 31 december – Oudjaar (halve vrije dag)

Bevolking

Curaçao heeft ongeveer 130.000 inwoners met meer dan 40 nationaliteiten. Voornamelijk van afrikaanse of gemengd afrikaans-europese afkomst. Het grootste deel van de bevolking is van afrikaanse afkomst.

Taal

Nederlands, Papiamentu, ook Engels en Spaans. De lokale taal op Curaçao is Papiamentu, de taal bevat nederlandse, portugese, spaanse, engelse, franse, afrikaanse en Arawak indiaanse elementen. Papiamentu is ontstaan vanuit een behoefte om te communiceren tussen landeigenaren en hun slaven in de 17de eeuw.

De officiële taal is Nederlands. Vrijwel iedereen op Curaçao spreekt meerdere talen. Thuis wordt Papiamentu gesproken; Nederlands, Engels, Spaans wordt op school onderwezen.

Religie

Voornamelijk Rooms Katholiek; ook Anglikaans, Methodist, Joods en Islam.

Industrie

Olieraffinaderij en opslag, toerisme, banken, fosfaat.